Oamenii par sa aiba intotdeauna acest minunat mod de a spune despre depresie ca este doar o imaginatie, dar potrivit unor cercetari noi, acei oameni se inseala.

Se pare ca depresia ar putea fi o forma de leziune a creierului!

Potrivit Asociatiei ADAA, tulburarea depresiva majora MDD este principala cauza a invaliditatii in randul americanilor.

Caracterizata de sentimente de descurajare, deznadejde, tristete, lipsa de motivatie sau dezinteres in viata pentru mai mult de doua saptamani, MDD poate avea un impact semnificativ asupra activitatilor zilnice.

Datorita circumstantelor, cum ar fi concedierea, pierderea unei persoane iubite sau trecerea printr-un divort, multi dintre noi se vor simti anxiosi sau deprimati, in diverse etape ale vietii noastre.
Aceste sentimente, totusi, trec pentru a ne permite sa continuam sa functionam in mod normal. Cei care se lupta cu MDD nu simt doar aceste sentimente pentru o scurta perioada de timp, ca raspuns la o situatie stresanta, ci lupta mai curand cu aceste emotii constant.

Potrivit ADAA, un diagnostic de MDD poate fi atins daca ai cel putin 5 dintre aceste simptome, pentru o perioada de doua saptamani sau mai mult:

Tristete

Sentimente de pesimism

Sentimente de vinovatie, lipsa de valoare, neajutorare

Pierderea interesului sau a placerii

Energie scazuta, oboseala, senzatie de „incetinire”

Dificultate de concentrare, de luarea deciziilor

Insomnie

Scaderea apetitului si pierderea in greutate sau supraalimentarea si cresterea in greutate

Neliniste, iritabilitate

Simptomele fizice persistente care nu raspund la tratament, cum ar fi durerile de cap, tulburarile digestive si durere pentru care nu exista o cauza

Echipa ENIGMA MDD a finalizat un studiu care a inclus aproape 9000 de persoane, dintre care 7 199 au fost sanatoase si 1728 au fost diagnosticate cu MDD.

Echipa lor de cercetare a comparat RMN-urile tuturor participantilor si au fost in masura sa stabileasca ca MDD cauzeaza modele de afectare fiziologica, la nivelul creierului.

Aceste modificari au fost gasite in marimea hipocampului. Cei care sufereau de MDD au fost gasiti a avea un hipocampus mai mic decat participantii sanatosi, aratand contractie in volumul hipocampului cu pana la 1,24%

Ce inseamna asta?

Pentru a intelege cum afecteaza aceasta schimbare modul in care functioneaza creierul, este important sa intelegi mai intai ce este hipocampul.

Situat in centrul partii inferioare a creierului, hipocampul se ocupa de functiile de memorie, precum si de alte comportamente asociate cu acesta.

Aceasta include prelucrarea amintirilor pe termen lung, crearea de noi amintiri, raspunsurile emotionale.

Profesorul Ian Hickie, co-autor al studiului, a discutat acest concept. El a explicat ca memoria nu este pur si simplu amintire, cum ar fi numarul de telefon de acasa, sau PIN-ul cardului de credit. „E tot conceptul pe care il avem despre noi insine”.

Vestea minunata in aceasta descoperire este ca acest prejudiciu este reversibil! In intelegerea schimbarilor care apar, tratamentul adecvat poate readuce functia creierului la normal.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *