Chiar dacă nimeni nu poate spune cu exactitate când a fost înființat orașul Petra, acest loc unic din lume, se spune că pe aceste meleaguri ar fi trăit horiții, un neam de săpători în piatră a căror locuință era în peșteri. Interesant este că acest oraș este menționat în Vechiul Testament, fiind identificat cu Sela, care înseamnă piatră.

Menționat în Vechiul Testament
În provincial sudică a Iordaniei se află unul dintre cele mai frumoase locuri din lume: orașul Petra, renumit prin arhitectura sa, săpată aproape în întregime în piatra muntelui dar şi a sistemului conductelor de apă. Petra mai este denumit Oraşul Roz datorită culorii pietrei din care este sculptat.

Defileul numit de localnici Siq (sageată) este cu totul ieșit din comun, foarte îngust în înalt, iar pe alocuri pereții săi se apropie chiar la o distanță de trei-patru metri. La capătul acestui minunat defileu se află cea mai impresionantă ruină din orașul antic Petra – Al Khazneh – Trezoreria – săpată în întregime în peretele de piatră auriu-roșiatică. Mănăstirea, cel mai însemnat monument din Petra (are o lățime de 50 de metri și o înălțime de 45 de metri), datează din timpul secolului I î.Hr. și a fost dedicată regelui Obodas I.

Informația este inscriptionată de altfel pe una dintre ruinele mănăstirii în limba arabă. Conform tradiției arabe, orașul Petra este locul în care Moise, în timpul călătoriei prin pustiu, a lovit cu toiagul stânca din care a ieșit apa pentru poporul însetat. De asemenea, tot aici se crede că este înmormântată și Miriam, sora lui Moise.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *