Potrivit studiilor, între anii 1901 și 2017, nu mai puțin de 892 de persoane dar și 24 de organizații din toate domeniile au fost recompensate cu premii Nobel. Dar iată lucruri pe care, cu siguranță, nu le știați.

Numele candidaților sunt dezvăluite după… 50 de ani
Un lucru aproape neștiut este faptul că doar numele laureaților de premiu Nobel se știu, iar cele ale candidaților urmează să fie dezvăluite după… 50 de ani. Interesant este faptul că atunci când Hitler a fost la putere, acesta a interzis unui număr de trei laureați germani să primească premiul Nobel.

Au existat și alți trei laureați care s-au aflat la închisoare atunci când premiul a fost anunțat. E vorba de jurnalistul Carl von Ossietzky în anul 1935, opozanta birmană Aung San Suu Kyi în anul 1991 şi disidentul chinez Liu Xiaobo în 2010. Cel mai bătrân laureat al premiului Nobel a fost americanul de origine rusă Leonid Hurwicz, care a și murit la doar câteva luni după ce a primit distincția.

Acesta a fost urmat de romanciera britanică Doris Lessing, care a avut vârsta de 87 de ani când a primit mult râvnitul premiu Nobel. La polul opus, se află pakistaneza Malala Yousafzai, care la doar 17 ani a devenit cel mai tânăr laureat al premiului Nobel. Aceasta a primit, în 2014, premiul Nobel pentru pace, pe care l-a împărţit cu activistul indian Kailash Satyarthi.


Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *